The Visitor Center Project…I can see the light! Wow that was a long tunnel.

In my almost two years as Buildings and Grounds Manager here at Villa Finale, the one project that has always been on my table is the Visitor Center. Now that the project is almost complete I wanted to take a moment and reflect.

2008-2009-visitor-center-project-pre-demo-002

Madison Street facade while under construction.

2008-2009-visitor-center-project-demo-640

Madison Street facade after construction.

2008-2009-visitor-center-project-demo-067

Main entrance before construction.

2008-2009-visitor-center-project-demo-6531

Main entrance after construction.

One of the more fun and challenging aspects of this project was that we do not own the building. We have a long term lease with the gentleman that owns the building. I have truly enjoyed balancing the relationship of making our improvements while being cognizant of the fact that we do not own the building. Our Architectural Firm, FisherHeck Architects, did wonderful job in designing the changes that were made to the building so that everything is in-keeping with and sensitive to the character of the building.

The project team has also made significant efforts to make this building as environmentally sensitive as possible. One of the big ways that we feel we can make an impact on this cause, especially in Texas, is in water conservation. We are proposing to replace the existing ground cover of grass, Asiatic Jasmine, and dirt, with decomposed granite. This will help to retain moisture more efficiently in the hot, dry Texas climate.

Most of all, I am very thankful for all of the assistance and hard work of everyone who has been involved with this project. A special thanks to Eve Errickson, Contracts Manager, and Barbara Campagna, Graham Gund Architect, at National Trust Headquarters in DC. Without these two ladies, this project would not have happened. I have enjoyed every minute of this project and cannot wait for it to be open to and enjoyed by the public.

When is that??? You may ask. Well, the project is not entirely finished yet. We still have to have our computers and phones  to be hooked up. The exhibit cases are in the early stages of being built and then installed…but, we are close. So, stay tuned for further updates.

–Christopher Roddy

Advertisements

One Response to “The Visitor Center Project…I can see the light! Wow that was a long tunnel.”

  1. Max van Balgooy Says:

    Wow! The building looks great, especially the new entrance from the parking lot. The new construction fits right in with the old, and it’s a significant improvement to the building–and the neighborhood. Can’t wait to visit and see it for myself!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: